Weekendowe Warsztaty Serowarskie w Kukówce  

Jest mi bardzo miło, że otrzymuję tyle ciepłych słów i zapytań dotyczących warsztatów. Trochę się ociągałam,
przyznaję, jednak spieszę by przedstawić  propozycję na

Majówkę 17, 18, 19 / 2019 r

Będzie to okazja swego rodzaju otwarcie sezonu a więc tym razem zupełnie unikatowy czas w Kukówce w którym zapraszam nie tylko do poznania tajników serowarstwa  ale także do spędzenia całego dnia w Kukówce. Poczuć w pełni nasz klimat kaszubskiej chaty i starego kredensu, który kryje rozmaite  zioła, zapach kuchni opalanej drewnem, dorzuć drew, pojedź ze mną po mleko, poznaj moich sąsiadów, zajrzyj do naszych przyjaciół gdzie zobaczysz profesjonalną serownie i samowystarczalne gospodarstwo, zrobimy ser, zaopiekujemy się tymi serami co w piwniczce ponieważ one też wymagają troski, uwędzimy oscypki. Po pracy chodźmy na spacer po dolinach i wzgórzach w towarzystwie naszej klaczki huculskiej a wieczorem rozpalimy pod wanną i wykąpiemy się w ziołach.

Czego się nauczysz się o serach:
  • warzyć ser dojrzewający z pełnego mleka
  • zobaczysz jak działa profesjonalna serownia i jakie powinna spełniać warunki
  • pielęgnować ser i prawidłowo dojrzewać unikając błędów
  • zabezpieczać powierzchnię sera metodą naturalną, poznasz także inne metody
  • wędzić naturalnie
  • solić, prasować, decydować o smaku i ... jeść 🙂
Bezcenne:
  • spacer po Dolinie czystej Wody z koniem przewodnikiem
  • zaglądanie do piwniczki, serowni
  • wspólne gotowanie z tego co nas otacza
  • poznanie smaku mleka prosto od krowy, zbieranie śmietany, ubicie masła

Rozpoczynamy w Piątek o godzinie 9.30 do 16.30 

po mleko, zbieramy śmietanę, ser krótko dojrzewający i parzony jak oscypek i rozpoczynamy wędzenie

Sobota 9.30 do 16.30 

zabieramy się za GOUDĘ, solenie, powlekanie, wędzenia ciąg dalszy

Niedziela 9.30 do 16.30

to feta, jedziemy po kozie mleko i robimy ser maziowy / pleśniowy a w przerwach zaglądamy do wędzarni
Wycieczka do serowni

Jeden wybrany dzień 450 zł, w przypadku 3 dni 1200 zł

o co ugotujemy to zjemy a to co na ogniu smakuje najlepiej

Między procesami i pracą będziemy także wspólnie przygotowywać posiłek. Jeśli potrzebujesz pomocy w zorganizowaniu noclegu lub dojazdu, prosimy o zaznaczenie tego w wiadomości.
Wszelkie pytania proszę kierować do mnie 🙂

Zapraszam

Przypominam, że warsztaty w Kukówce mają charakter rodzinny i kameralny, chcemy nie tylko przekazywać wiedzę, ale także dać naszym gościom czas i zainteresowanie oraz możliwość odpoczynku w naturalnym rytmie robienia sera i jak najmniej przyspieszać procesy. Co za tym idzie, miejsc na jednym spotkaniu jest bardzo mało a kursy odbywają się rzadko.

Tylko wpłata zaliczki jest gwarancją rezerwacji miejsca.
Czekamy na Ciebie w Kukówce