
NADCHODZĄCE KURSY
Ser twardy Szwajcarski
Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.
Kiedy: 14, 15, 21, 22 czerwca 2022
jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 16.00
ile uczestników : od 4 do 8
koszt: 580 zł przy własnym stanowisku
Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych 8 osób i 3 osoby.
Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji oraz bardziej świadomym wpływie na proces.
Co zapewniamy:
Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki
fartuch
rękawiczki
lunch
pomoc przy dotarciu do Siedliska
pomoc w organizacji noclegu
Co otrzymujesz:
Własne, indywidualne stanowisko pracy
Ser który wytworzysz oraz opakowanie
rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.
dostęp do zamkniętej grupy
serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc
Materiały szkoleniowe
dyplom ukończenia kursu
Kto prowadzi:
Klara Łojko, serowar z 17 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.
Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.
Dlaczego w Kukówce:
To właśnie tu, kilkanaście lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.
Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.
Ponieważ atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.