1269269-Ugniatanie-sera_edited.jpg

Intensywny kurs jednodiowy

Ser twardy Szwajcarski

Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.

Kiedy: 5, 12, 19 i 21 pańdziernik   2022 

(zapytaj także o terminy indywidualne)

jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 16.00

ile uczestników : od 4 do 8

koszt: 680 zł przy własnym stanowisku

Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych 8 osób i 3 osoby.

Możesz także zapisać się na kurs zaawansowany przy kotle serowarskim.

          

 

Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji  oraz bardziej świadomym wpływie na proces.

Co zapewniamy:

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

fartuch

rękawiczki

lunch

pomoc przy dotarciu do Siedliska

pomoc w organizacji noclegu

Co otrzymujesz:

Własne, indywidualne stanowisko pracy

Ser który wytworzysz oraz opakowanie

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

dostęp do zamkniętej grupy

serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc

Materiały szkoleniowe

dyplom ukończenia kursu

Kto prowadzi:

Klara Łojko, serowar z 17 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.

Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.

Dlaczego w Kukówce:

To właśnie tu, kilkanaście  lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Ponieważ atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.