Intensywny kurs całodniowy
Ser twardy Szwajcarski
Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.
Kiedy:
28 maja
8 czerwca
6 Lipca
24 Lipca
3 Sierpnia
14 września - Brak miejsc
25 września
(zapytaj także o terminy indywidualne)
Możesz również wybrać inny dzień na kurs jednodniowy z programu 3 dniowego jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 17.00
ile uczestników : od 4 do 10
koszt: 680 zł przy własnym stanowisku
Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych 8 osób i 3 osoby.
Możesz także zapisać się na kurs zaawansowany przy kotle serowarskim.
Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji oraz bardziej świadomym wpływie na proces.
Co zapewniamy:
Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki
fartuch
rękawiczki
lunch
pomoc przy dotarciu do Siedliska
pomoc w organizacji noclegu
Co otrzymujesz:
Własne, indywidualne stanowisko pracy
Ser który wytworzysz oraz opakowanie
rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.
dostęp do zamkniętej grupy
serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc
Materiały szkoleniowe
dyplom ukończenia kursu
Kto prowadzi:
Klara Łojko, serowar z 17 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.
Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.
Dlaczego w Kukówce:
To właśnie tu, kilkanaście lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.
Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.
Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą
Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.
-
godzina 10.00 przekąska i do pracy
-
Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim
-
15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce
-
W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera naturalnie, bez piwniczki.
-
Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.
-
Uczestnicy będą mogli w praktyce wypróbować woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.
-
Rozpoczniemy również wędzenie.
-
Zakończenie, godzina 16.00
-
Rozdanie dyplomów, czas na rozmowę o wrażeniach z kursu i zakończenie