1269269-Ugniatanie-sera_edited.jpg

NADCHODZĄCE KURSY

Ser twardy w typie holenderskim

Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.

Kiedy: 27 marca 2021 sobota

jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 16.00

ile uczestników : od 5 do 15

koszt: 580 zł przy własnym stanowisku

          

 

Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji  oraz bardziej świadomym wpływie na proces.

Co zapewniamy:

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

fartuch

rękawiczki

lunch

pomoc przy dotarciu do Siedliska

pomoc w organizacji noclegu

Co otrzymujesz:

Własne, indywidualne stanowisko pracy

Ser który wytworzysz oraz opakowanie

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

dostęp do zamkniętej grupy

serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc

Materiały szkoleniowe

dyplom ukończenia kursu

Dlaczego w Kukówce:

To właśnie tu, 9 lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Ponieważ atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.