top of page
1269269-Ugniatanie-sera_edited.jpg

Intensywny kurs całodniowy

Ser twardy Szwajcarski

Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.

Kiedy:

28 maja 

8 czerwca

6 Lipca

24 Lipca 

3 Sierpnia

14 września

(zapytaj także o terminy indywidualne)

Możesz również  wybrać inny dzień na kurs jednodniowy z programu 3 dniowego  jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 17.00

ile uczestników : od 4 do 10

koszt: 680 zł  przy własnym stanowisku

Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych 8 osób i 3 osoby.

Możesz także zapisać się na kurs zaawansowany przy kotle serowarskim.

          

 

Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji  oraz bardziej świadomym wpływie na proces.

Co zapewniamy:

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

fartuch

rękawiczki

lunch

pomoc przy dotarciu do Siedliska

pomoc w organizacji noclegu

Co otrzymujesz:

Własne, indywidualne stanowisko pracy

Ser który wytworzysz oraz opakowanie

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

dostęp do zamkniętej grupy

serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc

Materiały szkoleniowe

dyplom ukończenia kursu

Kto prowadzi:

Klara Łojko, serowar z 17 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.

Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.

Dlaczego w Kukówce:

To właśnie tu, kilkanaście  lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą

Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.

  • godzina 10.00 przekąska i do pracy

  • Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim 

  • 15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce

  • W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera naturalnie, bez piwniczki.

  • Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.

  • Uczestnicy będą mogli w praktyce wypróbować woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.

  • Rozpoczniemy również wędzenie.

  • Zakończenie, godzina 16.00

  • Rozdanie dyplomów, czas na rozmowę o wrażeniach z kursu i zakończenie

 

 

bottom of page