top of page
DSC_01752_edited.jpg

Kurs Podstawowy

Ser podpuszczkowy (Capri, Koryciński lub  Bundz )

Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.

Umów termin w   2023

Pierwszy termin już 6 maja

kolejne terminy:

08.06 i 06.07

  jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 12.30

ile uczestników : od 4 do 10

koszt: 380 zł  przy własnym stanowisku

Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych 8 osób i 3 osoby.

Możesz także zapisać się na kurs zaawansowany przy kotle serowarskim.

          

 

Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji  oraz bardziej świadomym wpływie na proces.

Co zapewniamy:

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

fartuch

rękawiczki

lunch

pomoc przy dotarciu do Siedliska

pomoc w organizacji noclegu

Co otrzymujesz:

Własne, indywidualne stanowisko pracy

Ser który wytworzysz oraz opakowanie

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

Kto prowadzi:

Klara Łojko, serowar z 17 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.

Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.

Dlaczego w Kukówce:

To właśnie tu, kilkanaście  lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą

Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.

 

 

bottom of page