Kurs Podstawowy
Ser podpuszczkowy Koryciński lub oscypek
Umów termin w 2024
czerwiec
18 i 25
Niższa cena i poczęstunek z degustacją i lampką wina !
jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie 12.30
ile uczestników : od 4 do 10
Promocja ! Przy zapisach do 08.06 czerwca
240 zł osoba
cena regularna 380
przy własnym stanowisku
Zapytaj o zniżkę dla grup zorganizowanych
Możesz także zapisać się na kurs zaawansowany przy kotle serowarskim.
Dla kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji oraz bardziej świadomym wpływie na proces.
Dla tych, którzy chcą skosztować zdrowego sera powstającego na miejscu prosto z piwniczki ! Pięknie spędzić czas w sielskiej dolinie Czystej Wody na Kaszubach.
Co zapewniamy:
Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki
fartuch
rękawiczki
pomoc przy dotarciu do Siedliska
pomoc w organizacji noclegu
Co otrzymujesz:
Własne, indywidualne stanowisko pracy
Ser który wytworzysz oraz opakowanie
poczęstunek
rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.
Kto prowadzi:
Klara Łojko, serowar z 20 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.
Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.
Dlaczego w Kukówce:
To właśnie tu, kilkanaście lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.
Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.
Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą
Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.
Tu jest cicho, pięknie, smacznie i zdrowo oraz wesoło :)