top of page
1269272-Odcedzony-ser.jpg

Kurs profesjonalny w serowni

Ser twardy Szwajcarski

ser dojrzewający w profesjonalnej serowni pod okiem serowara

Kiedy: do uzgodnienia

 

 

 

 

jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie ok 16.00

ile uczestników : kurs indywidualny, maksymalnie dwoje uczestników

Można przyjechać z osobą towarzyszącą*

koszt: 1200 zł  w serowni

Dla kogo:

Kurs szczególnie kierowany jest dla osób, które mają za sobą pierwsze kroki i chciałyby lepiej zrozumieć proces serowarski, wpływ różnych czynników na końcowy produkt ale także dla osób początkujących które chciałyby pracować bardziej indywidualnie.

Poznajemy sztukę nie tylko warzenia sera ale także warunków dojrzewania, pielęgnacji oraz zabezpieczania powierzchni.

Co zapewniamy:

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

fartuch

rękawiczki

lunch

pomoc przy dotarciu do Siedliska

pomoc w organizacji noclegu

Co otrzymujesz:

Pracę w profesjonalnej serowni przydomowej, dojrzewalni oraz rzetelną wiedzę dostosowaną do Twoich indywidualnych potrzeb

Ser który wytworzysz oraz opakowanie

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

dostęp do zamkniętej grupy

serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc

Materiały szkoleniowe

syty lunch 

dyplom ukończenia kursu

Kto prowadzi:

Klara Łojko, serowar z 20

 letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.

Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.

Dlaczego w Kukówce:

To właśnie tu, kilkanaście  lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą

Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.

  • godzina 10.00 przekąska i do pracy

  • Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim 

  • 15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce

  • W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera naturalnie, bez piwniczki.

  • Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.

  •  praktyce wypróbować będziesz woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.

  • Zakończenie, godzina 17.00

  • Rozdanie dyplomów, czas na rozmowę o wrażeniach z kursu i zakończenie

* Osoba towarzysząca jest zaproszona do "zaglądania do kotła", uczestniczy także w posiłku oraz ma do swojej dyspozycji wygodną kanapę, kawę i herbatę, ciacho i przekąski oraz degustację serów. Może zaglądać do serowni ale jest jak wolny meteoryt i ma prawo iść na grzyby, wisieć w hamaku i delektowac się ciszą lub popracować przy komputerze jeśli zachodzi taka potrzeba.

 

 

bottom of page