Kurs profesjonalny w serowni
Ser twardy Szwajcarski
ser dojrzewający w profesjonalnej serowni pod okiem serowara
Kiedy: do uzgodnienia
jak długo : Rozpoczęcie 10.00 zakończenie ok 16.00
ile uczestników : kurs indywidualny, maksymalnie dwoje uczestników
Można przyjechać z osobą towarzyszącą*
koszt: 1200 zł w serowni
Dla kogo:
Kurs szczególnie kierowany jest dla osób, które mają za sobą pierwsze kroki i chciałyby lepiej zrozumieć proces serowarski, wpływ różnych czynników na końcowy produkt ale także dla osób początkujących które chciałyby pracować bardziej indywidualnie.
Poznajemy sztukę nie tylko warzenia sera ale także warunków dojrzewania, pielęgnacji oraz zabezpieczania powierzchni.
Co zapewniamy:
Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki
fartuch
rękawiczki
lunch
pomoc przy dotarciu do Siedliska
pomoc w organizacji noclegu
Co otrzymujesz:
Pracę w profesjonalnej serowni przydomowej, dojrzewalni oraz rzetelną wiedzę dostosowaną do Twoich indywidualnych potrzeb
Ser który wytworzysz oraz opakowanie
rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.
dostęp do zamkniętej grupy
serowarskiej Kukówki, gdzie będziesz mógł zadawać pytania i otrzymywać pomoc
Materiały szkoleniowe
syty lunch
dyplom ukończenia kursu
Kto prowadzi:
Klara Łojko, serowar z 20
letnim doświadczeniem, inicjatorka i założycielka pierwszej w Polsce Szkoły Serowarstwa Domowego i Zagrodowego.
Od 12 lat prowadzi własną Manufakturę Sera na Kaszubach w miejscowości Kukówka koło Stężycy.
Dlaczego w Kukówce:
To właśnie tu, kilkanaście lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.
Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.
Naszym celem i misją jest propagowanie zdrowego i naturalnego stylu życia w zgodzie z naturą
Atmosfera w tym przepięknym i cichym miejscu jest wyjątkowa i sprzyja nawiązywaniu ciekawych znajomości na wiele lat.
-
godzina 10.00 przekąska i do pracy
-
Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim
-
15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce
-
W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera naturalnie, bez piwniczki.
-
Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.
-
praktyce wypróbować będziesz woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.
-
Zakończenie, godzina 17.00
-
Rozdanie dyplomów, czas na rozmowę o wrażeniach z kursu i zakończenie
-
* Osoba towarzysząca jest zaproszona do "zaglądania do kotła", uczestniczy także w posiłku oraz ma do swojej dyspozycji wygodną kanapę, kawę i herbatę, ciacho i przekąski oraz degustację serów. Może zaglądać do serowni ale jest jak wolny meteoryt i ma prawo iść na grzyby, wisieć w hamaku i delektowac się ciszą lub popracować przy komputerze jeśli zachodzi taka potrzeba.