1269269-Ugniatanie-sera_edited.jpg

Warsztaty 3 Dniowe

ser typu Koryciński, Jogurt, ser Szwajcarski, Oscypek  i Camembert 

Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach. 

Dlaczego w Kukówce ?

12 lat temu, jako pierwsi w Polsce opracowaliśmy autorski program warsztatów serowarskich który można dojrzewać w domu.

Od tego czasu doczekaliśmy się wielu naśladowców ale nasz program jako jedyny wciąż kieruje się ideą szerzenia serowarstwa a nie zarabianiem pieniędzy i przekonywaniem uczestników, że można nauczyć się robić 10 gatunków sera w 3 dni.

To właśnie tu, 12 lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.

Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.

Kiedy: Już 19-21 maj 2023

jak długo : Rozpoczęcie w piątek  15.00  zakończenie niedziela 16.00

ile uczestników : od 4 do 15

Cena: 680 zł za dzień  przy własnym stanowisku

Cena za 3 dni z noclegiem 1550

Cena 3 dni bez noclegu 1400

UWAGA PROMOCJA !

Zapytaj o zniżkę dla grup.

PROGRAM :

pomoc w zakwaterowaniu w  piątek od godziny 10.00

o godzinie 15.00 Wspólny posiłek i degustacja serów z Kukówki

16.00 wprowadzenie do serowarstwa i blok I -

wyroby mleczarskię : śmietana, jogurt, twróg

18.00 Zakończenie pierwszego dnia

Sobota

godzina 10.00 przekąska i do pracy

Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim 

15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce

W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej

oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera.

Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.

Uczestnicy będą mogli w praktyce wypróbować woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.

Rozpoczniemy również wędzenie.

Zakończenie, godzina 18.00

Niedziela

Tego dnia zajmiemy się tajnikami wyrobu serów miękkich jak Camembert

Ten wspaniały ser francuski z porostem szlachetnej białej pleśni to prawdziwa duma serowara. Pod okiem doświadczonego serowara poznasz nie tylko technikę ale zdobędziesz realne umiejętności. Ta sztuka bez wątpienia zabierze Cię na następny poziom!

Do kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji  oraz bardziej świadomym wpływie na proces.

Co otrzymujesz:

Własne, indywidualne stanowisko pracy

Sery który wytworzysz zabierasz do dom

Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki

lunch każdego dnia

indywidualną pomoc przy dotarciu do Siedliska i zakwaterowaniu

Wyjątkową atmosferę w rodzinnej manufakturze i pięknym, sielskim otoczeniu

Tylko u nas nauczysz się robić ser w miejscu z tradycją  gdzie ser powstaje i dojrzewa 

Zdobędziesz :

rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.

kontakt do serowara, będziesz  mieć możliwość zadawać pytania do woli  i otrzymywać realne wsparcie

Materiały szkoleniowe

dyplom ukończenia kursu