Warsztaty 3 Dniowe
Od piątku do niedzieli z możliwością noclegu
ser typu Koryciński, Jogurt, masło, ser Szwajcarski, Oscypek i feta
9-11 sierpnia 2024
zapytaj o Wrzesień
Na tym kursie poznasz nie tylko technologię wytwarzania serów dojrzałych ale także dowiesz się znacznie więcej na temat procesu ich zabezpieczania i dojrzewania w odpowiednich warunkach.
Dlaczego w Kukówce ?
12 lat temu, jako pierwsi w Polsce opracowaliśmy autorski program warsztatów serowarskich który można dojrzewać w domu.
Od tego czasu doczekaliśmy się wielu naśladowców ale nasz program jako jedyny wciąż kieruje się ideą szerzenia serowarstwa a nie zarabianiem pieniędzy i przekonywaniem uczestników, że można nauczyć się robić 10 gatunków sera w 3 dni.
To właśnie tu, 12 lat temu odbyły się pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie.
Ponieważ nie jesteśmy firmą szkoleniową a miejscem gdzie wytwarza i dojrzewa się sery w warunkach naturalnych i ekologicznych.
Kiedy: zapytaj o termin
jak długo : Rozpoczęcie w piątek 15.00 zakończenie niedziela 18.00
ile uczestników : od 4 do 15
Cena : 1850 zł
Cena: 680 zł za dzień przy własnym stanowisku
Zapytaj o zniżkę dla grup.
PROGRAM :
Rozpoczęcie w piątek od godziny 15.00 - 18.00
o godzinie 15.00 Wspólny posiłek i degustacja serów z Kukówki
16.00 wprowadzenie do serowarstwa i blok I -
wyroby mleczarskie : śmietana, masło, jogurt, twaróg
17.30 Podsumowanie i Zakończenie pierwszego dnia
Sobota
godzina 10.00 - 17.00
przekąska i do pracy
Dziś poznasz cały proces wytwarzania sera w stylu Szwajcarskim
15. 00 Lunch jest zawsze sercem spotkania w Kukówce
W bloku drugim zajmiemy się dojrzewaniem w piwniczce naturalnej, piwniczce domowej
oraz alternatywnymi sposobami dojrzewania sera.
Poznamy zasady pielęgnacji skórki, przyprawiania, wędzenia oraz zabezpieczenia powierzchni.
Uczestnicy będą mogli w praktyce wypróbować woskowanie naturalne, parafinowanie oraz sztuczne powłoki antygrzybiczne.
Rozpoczniemy również wędzenie.
Zakończenie, godzina 17.00
Niedziela 10.00 - 15.00
Tego dnia zajmiemy się tajnikami wyrobu serów miękkich jak Camembert
Ten wspaniały ser francuski z porostem szlachetnej białej pleśni to prawdziwa duma serowara. Pod okiem doświadczonego serowara poznasz nie tylko technikę ale zdobędziesz realne umiejętności. Ta sztuka bez wątpienia zabierze Cię na następny poziom!
Do kogo: Kurs kierowany jest dla serowarów domowych jak i dla tych którzy stawiają w serowarstwie swoje pierwsze kroki oraz tych, którzy mają za sobą pierwsze próby i chcieliby pogłębić wiedzę o dojrzewaniu sera, pielęgnacji oraz bardziej świadomym wpływie na proces.
Co otrzymujesz:
Własne, indywidualne stanowisko pracy
Sery który wytworzysz zabierasz do dom
Wszelkie niezbędne narzędzia i składniki
lunch każdego dnia
indywidualną pomoc przy dotarciu do Siedliska i zakwaterowaniu
Wyjątkową atmosferę w rodzinnej manufakturze i pięknym, sielskim otoczeniu
Tylko u nas nauczysz się robić ser w miejscu z tradycją gdzie ser powstaje i dojrzewa
Zdobędziesz :
rzetelną wiedzę na temat zakwasów, podpuszczki, mleka przerobowego, procesu oraz dojrzewania a także pielęgnacji, zabezpieczania powierzchni i typowych wad oraz ewentualnych problemów.
kontakt do serowara, będziesz mieć możliwość zadawać pytania do woli i otrzymywać realne wsparcie
Materiały szkoleniowe
dyplom ukończenia kursu